ECOGRAFIA GINECOLOGICA TRANSVAGINALA
Ecografia ginecologica este o metoda de investigatie care a facilitat diagnosticarea multor afectiuni si care prezinta o multitudine de avantaje pentru paciente.
Normal este ca in planul anual de evaluare a starii de sanatate a fiecarei femei, sa intre si efectuarea unei ecografii ginecologice.
Ecografia ginecologica se refera la investigatia medicala a organelor pelvine ale femeii, in special la uter, ovare si trompele uterine, precum si la vezica urinara, anexe, fundul de sac Douglas, sau orice alta descoperire pelvina in afara sarcinii.
Ecografia trebuie sa fie insotita de un consult ginecologic, pentru a avea toate datele necesare interpretarii.
In general o ecografie ginecologica dureaza intre 15 si 30 de minute. Ecografia transvaginala consta in introducerea unei sonde in vagin, prin intermediul careia medicul vizualizeaza, pe ecranul ecografului, organele interne ale pacientei. Pe sonda se pune un prezervativ, atat pe acesta cat si pe sonda se aplica un gel special (pe baza de apa) care ajuta lubrifierea si transmirearea imaginilor catre ecograf. Ecografia ginecologica transvaginala se realizeaza in general pe o masa de examinare, pacienta stand intinsa, cu soldurile usor ridicate (in pozitie ginecologica).
Nu trebuie sa va faceti probleme, ecografia transvaginala nu este deloc dureroasa, foarte rar pacientele sufera doar un mic disconfort trecator.In cazul in care totusi se resimt dureri in timpul ecografiei, trebuie informat imediat medicul.
Pentru efectuarea ecografiei ginecologice transvaginale este necesara o vezica urinara goala, asadar pacientele vor trebui sa mearga la baie inainte de a efectua aceasta investigatie.
Ecografia ginecologica transabdominala presupune acelasi lucru, doar ca difera sondele cu care se efectuaza si pozitia pacientei pe masa de examinare. Sonda se aplica pe abdomen, si singurul lucru ce poate fi resimitit de catre pacienta este o usoara presiune, cauzata de intensitatea cu care medicul apasa.
Examinarea se practica transabdominal, cu vezica urinara plina– ceea ce asigura o mai buna vizualizare a organelor pelvine.
Procedura este nedureroasa si neinvaziva, nu foloseste raze X, asadar fara efecte secundare asupra oganismului uman.
Informatiile oferite de examinarea ecografica se refera la:
- Determinarea cauzelor durerii pelvine si a problemelor menstruale;
- Screening-ul (monitorizarea) cancerului ovarian;
- Identificarea si evaluarea formatiunilor tumorale pelvine, chistice sau solide (chisturi ovariene, fibroame uterine);
- Evaluarea dispozitivelor intrauterine (sterilet);
- Evaluarea endometrului;
- Monitorizarea ovulatiei, in special la pacientele cu stimulare ovariana
- Tehnologia Doppler permite evaluarea vascularizatiei pelvine si are rol important in diferentierea tumorilor benigne de cele maligne;
In plus, ecografia este utilizata in ghidarea unor manevre invazive, cum sunt sonohisterosalpingografia ( ecografia ginecologica transvaginala cu substanta de contrast pentru investigarea cavitatii uterine si a trompelor uterine) sau recoltarea de ovocite (in cadrul procedurilor de fertilizare in vitro).