ECOGRAFIA CU SUBSTANTA DE CONTRAST/SOLUTIE SALINA (SONOHISTEROSALPINGOGRAFIA)
CE ESTE:
Sonohisterosalpingografia (sonoHSG) este procedura ecografica prin care se vizualizeaza cavitatea uterina si trompele uterine. SonoHSG se poate efectua atat cu substanta de contrast (o substanta speciala, non alergenica, pe baza de ser fiziologic) sau cu solutie salina. Prin efectuarea acestei investigatii se permite vizualizarea ecografica mult mai clara a cavitatii uterine. Procedura foloseste imagini ecografice (care nu iradiaza) si nu necesita anestezie.
CUI I SE ADRESEAZA:
SonoHSG este recomandata de catre medicul dv. ginecolog pentru:
- a verifica daca trompele uterine sunt deschise pentru a permite oului sa treaca prin ele, inainte de a se fixa in cavitatea uterina.
- Este recomandata pacientelor care prezinta dificultati in obtinerea unei sarcini (face parte dintre investigatiile recomandate in diagnosticul infertilitatii)
- dupa interventii chirurgicale la nivelul trompelor uterine
- Pentru diagnosticul polipilor endometriali sau a altor formatiuni situate in cavitatea uterina
BENEFICII:
Spre deosebire de HSG clasica (histerosalpingografie) aceasta investigatie nu foloseste raze X, adica nu iradiaza, ceea ce permite repetarea acesteia ori de cate ori este indicata de catre medic. De asemenea, o alta diferenta intre SonoHSG si HSG clasica este faptul ca in vreme ce investigatia clasica surprinde doar o imagine statica a uterului si a trompelor uterine, SonoHSG permite vizualizarea in dinamica a acestora, mai exact modul in care cavitatea si trompele se umplu cu lichidul de contrast.
Aceasta metoda este una sigura si nedureroasa, nu necesita interventie chirurgicala sau anestezie.
PREGATIRE:
Pentru a beneficia de aceasta procedura si pentru siguranta dv. trebuie:
- sa informati personalul medical daca aveti o boala cu transmitere sexuala activa sau o inflamatie pelvina;
- sa nu fiti gravida;
- sa nu fiti la menstruatie. Uzual, procedura se practica in prima parte a ciclului menstrual, imediat dupa sfarsitul perioadei menstruale, mai exact intre zilele 7-12 ale ciclului menstrual (numarand din prima zi de sangerare).
TEHNICA:
Pozitia este aceeasi ca pentru ecografie endovaginala. Medicul insera un specul in vagin, astfel incat colul sa poata fi vizualizat cu usurinta. Dupa dezinfectia vaginala cu Betadine, se introduce usor un cateter (tub subtire) prin col prin care se va injecta substanta de contrast. Imaginile se obtin in timp real cu sonda endovaginala. Speculul, cateterul si sonda endovaginala se vor extrage pe rand la sfarsitul procedurii.
POSIBILE REACTII ADVERSE SI RISCURI:
Unele femei prezinta ocazional crampe pelvine in timpul si dupa desfasurarea procedurii dar acestea sunt discrete si dureaza putin. In primele 1-2 zile dupa procedura puteti avea o mica sangerare (spotting), insotita de dureri abdominale moderate, care pot fi combatute cu analgezice uzuale.
REZULTAT:
Rezultatul procedurii este disponibil imediat dupa terminarea acesteia. Puteti sa va reluati obiceiurile normale cel mult dupa 1-2 ore de la procedura.