Factori implicati in aparitia cancerului mamar
Termenul de cancer mamar se refera la o tumora maligna ce isi are originea in celulele sanului. Procesul neoplazic incepe la nivelul celulelor lobulare mamare (celulele care sunt implicate in productia de lapte), sau la nivelul celulelor ductale (prin ductele mamare laptele ajunge din lobuli la nivelul mamelonului); mult mai rar originea poate fi in tesuturile stromale mamare, adica tesutul adpos si conjunctiv mamar.
Cancerul mamar reprezinta o problema de sanatate deosebit de importanta la nivel mondial; el este cel mai fecvent cancer in cadrul populatiei feminine la nivel mondial, cu aproape 1.7 milioane de noi cazuri diagnosticate in 2012; aceasta reprezinta aproximativ 12% din toate cazurile de cancer nou diagnosticate si 25 % din cazurile de cancer la femei. Este principala cauză de deces prin cancer în rândul femeilor din ţările în curs de dezvoltare şi a doua cauză în rândul femeilor din ţările dezvoltate. Rata de mortalitate a cancerului mamar este mai mare decat pentru orice alt cancer.
Sunt cunoscuti multipli factori de risc implicati in etiologia cancerului mamar:
- ✓ Factori personali:
- sex (cel mai important factor de risc; raportul femei/barbati este de 100/1);
- varsta (aproximativ 2/3 din cancerele mamare invazive apar la femeile peste 55 de ani);
- antecedente personale (istoricul de cancer mamar creste semnificativ riscul de a dezvolta cancer mamar la acelasi san sau la sanul contralateral) sau familiale ( existenta unei rude de gradul intai cu cancer mamar creste incidenta de 1.5 – 3 ori) de cancer mamar.
- ✓ Factori genetici (doar 5-10% din cancerele mamare la femeile caucaziene sunt rezultatul unei mutatii genetice mostenite):
- Mutatii la nivelul genelor BRCA 1 si BRCA 2;
- Sindromul Li-Fraumeni, sindromul Cowden, sindromul Peutz-Jeghers, sindromul Muir – Torre.
- ✓ Bolile de san proliferative: hiperplazia moderata sau severa, papiloame, hiperplazia ductala si lobulara cu atipii, cancerul lobular in situ.
- ✓ Iradierea anterioara la nivel toracic (de exemplu, radioterapia pentru un limfom Hodgkin) .
- ✓ Factori endocrini:
- expunerea la hormoni endogeni: femeile care incep un ciclu ovulator regulat inainte de 13 ani au un risc de 4 ori mai mare; nuliparitatea (lipsa sarcinii); varsta inaintata la prima sarcina; femeile care au menstruatie mai mult de 30 de ani;
- expunerea la hormoni exogeni: terapia hormonala combinata (estrogen si progesteron) postmenopauza.
- ✓ Stil de viata: consumul de alcool, activitatea fizica redusa.
- ✓ Densitatea crescuta a glandei mamare: cu cat cantitatea de tesut conectiv este mai mare fata de cantitatea de tesut adipos, cu atat se vad mai greu tumorile la mamografie; femeile trebuiesc informate de acest risc.
- ✓ Antecedente personale de cancer de ovar: cand cancerul de ovar este datorat unei mutatii genetice mostenite (genele BRCA 1 si BRCA 2).