Cancerul de colon – semne si simptome care nu trebuie ignorate
Cancerul de colon este o maladie frecventa cu sanse de supravietuire direct influentate de momentul diagnosticarii. Diagnosticul tardiv limiteaza sansele de vindecare din cauza extensiei locale sau a matastazarii celulelor neoplazice. In general boala este asociat de regula cu persoanele varstnice, dar tot mai des sunt si cazuri de pacienti tineri, iar principala cauza este reprezentata de obiceiurile de alimentatie. Multi pacienti neglijeaza sau ascund simptomele, de jena sau de teama, si astfel se ajunge la medic in stadii mult prea avansate ale bolii, când tratamentul este limitat. In evolutia bolii neoplazice amintim, ca cea mai frecventa cauza initiala, prezenta polipilor intestinali situati in diferite zone ale instinului gros. Aceste formatiuni pot fi benigne, necanceroase, ca niste proliferari celulare strict locale, fara migratie si fara regenerare in tesuturile invecinate. In timp leziunile de tipul polipilor pot evolua in leziuni maligne cu invazia organelor vecine si chiar metastazare la distanta.
Cancerul de colon poate fi detectat cu ajutorul screeningului inainte de aparitia simptomelor, stadiu la care boala este vindecabila. Analiza hemoragiilor oculte in materiile fecale poate detecta cantitati mici de sange in scaun, care ar putea sugera cancerul de colon. Totusi, acest test este adesea negativ, la cei care sufera de cancer de colon. De aceea, aceasta investigatie trebuie sa se faca alaturi de colonoscopie sau sigmoidoscopie. De asemnea, este important sa se remarce faptul ca raspunsul pozitiv al acestei analize nu inseamna neaparat ca aveti cancer. Cea mai utila metoda de diagnostic al cancerului colorectal este reprezentata de colonosocpie. Este examinarea interna a intestinului gros si rectului cu ajutorul unui colonoscop. Colonoscopul are o camera mica atasata la un tub flexibil care poate ajunge si examina intreaga lungime a colonului, de aceea aceasta este cel mai buna metoda de screening pentru cancerul de colon.
Simptomele cele mai frecvente ale cancerului de colon care nu trebuie ignorate, sunt enumerate mai jos:
- ✓ Starea de oboseala si slabiciune – starile de oboseala si slabiciune in majoritatea timpului nejustificate, reprezinta un motiv de ingrijorare.
- ✓ Hemoragia – cel mai frecvent simptom a cancerului de colon.
- ✓ Anemia feripriva (anemia prin carenta de fier) – este datorata sangerarilor anale si pierderilor de fier din organism.
- ✓ Durere abdominala – in evolutia sa cancerul de colon poate provoca un blocaj la nivelul colonului, restrictionand local circulatia sanguina. Acest lucru duce la dureri abdominale, care pot fi severe. Durerile abdominale pot fi indica inclusiv faptul ca boala de cancer s-a raspandit catre organele vecine. Deasemenea se pot asocia si greturi, flatulenta, abdomen umflat si varsaturi.
- ✓ Modificarea aspectului materiilor fecale – pot alterna episoade de diaree cu constipatie, scaune filiforme, modificari de culoare.
- ✓ Nevoia permanenta de a merge la toaleta – descrie senzatia permanenta de defecatie, dar fara a elimina materii fecale.
- ✓ Scaderea in greutate – cancerul de colon, la fel ca orice tip de cancer, modifica metabolismul organismul, astfel ca substantele nutritive din alimente nu sunt absorbite corespunzător.
Educatia medicala si screeningul are un rol foarte important in depistarea la timp a acestei maladii si in prelungirea sperantei de viata a bolnavilor de cancer de colon. Exista mai multe metode de examinare a colonului, insa colonoscopia este analiza de baza in depistarea problemelor colonului.