“Varicele problema estetica si de sanatate”
Considerentul estetic a devenit tot mai mult parte integrantă a preocupărilor noastre zilnice. Vrem să fim mulţumiţi de felul în care arătăm, cu alte cuvinte, vrem să ne simţim bine în propria piele. Se apropie primăvara şi cele mai multe dintre femei îşi doresc să aibă picioare frumoase şi sănătoase. Una dintre cele mai inestetice şi nesănătoase probleme cu care acestea se pot confrunta sunt varicele, acele dilataţii ale venelor membrelor inferioare ce afectează peste 40% dintre femeile din România.
Cunoscuta din cele mai vechi timpuri, boala varicoasa este o afectiune a sistemului venos al membrelor inferioare, dizgratioasa dar si cauzatoare de complicatii functionale importante (tromboflebite, edeme, ulcere de gamba etc.).
Exista destule indicii care semnaleaza iminenta instalarii varicelor: picioare umflate, obosite, reci, furnicaturi, amorteli, cârcei. Apoi apar dilatatiile venoase, de obicei în timpul sarcinii, însotite de dureri si edeme (umflaturi) de gamba. Complicatiile apar ultimele: dermatita, eczeme, ulceratii, tromboflebite, ulcere de gamba etc.
Cea mai frecventa cauza a varicelor este asa-numita insuficienta ostiala a venei safene interne sau externe. Mai exact, o valva din interiorul acestor vene nu se închide bine si permite formarea unui reflux în sensul invers circulatiei normale a sângelui; se ajunge astfel la încarcarea excesiva a venelor superficiale si la formarea unor dilatatii venoase, caracteristice bolii varicoase.
Aceasta slabiciune valvulara poate avea numeroase cauze: mostenire genetica (în proportie de 90%), sarcina, statul prelungit în picioare,eforturi fizice intense (hamali, carausi, halterofili, culturisti), sporturi cu opriri si porniri bruste (atletism, tenis, baschet, volei).
De asemenea, boala varicoasa este favorizata de o serie de factori, dintre care amintim: epilarea cu ceara fierbinte,folosirea în exces a saunei, baile prea fierbinti (vasodilatatia cauzata de caldura favorizeaza degradarea peretului venos), expunerea îndelungata la soare,tocurile înalte si pantofii strâmti,statul prelungit pe scaun si cu picioarele încrucisate (modificarile de postura îngreuneaza întoarcerea venoasa, alimentatia dezechilibrata, supraponderalitatea, obezitatea, folosirea pe timp îndelungat a anticonceptionalelor (efectul lor iritant duce deseori la tromboflebite, fumatul (afecteaza microcirculatia), alimentatia bogata în grasimi, abuzul de cafea si de alcohol.
Ce este scleroterapia
Scleroterapia constă ȋn injectarea unei soluţii sclerozante sterile cu un ac fin direct ȋn interiorul venei, producându-se o reacţie inflamatorie controlată care va avea drept efect ȋnchiderea venei. Vena va deveni, de cele mai multe ori, invizibilă sau aproape invizibilă, fiind resorbită de către organism.
Indicaţiile scleroterapiei cu spumă
Scleroterapia, ca metodă minim invazivă de tratament se adresează micilor dilatații venoase superficiale, apărute la nivelul gleznelor, gambelor şi coapselor, de diferite aspecte: roşii, albastre, purpurii
Indicaţiile optime pentru efectuarea acestei metode de tratament a varicelor includ următoarele:
- ✓ teleangiectazii (steluțe vasculare sau venule intradermice cu diametru mai mare de 1 mm)
- ✓ venele reticulare (vene albastre sau vene subdermice, nepalpabile cu diametru mai mare de 3 mm)
- ✓ Varice izolate
- ✓ Varice recurente
- ✓ Varice localizate sub genunchi
- ✓ Varice de orice dimensiune
Contraindicatii
- ✓ vene varicoase mari dilatate cu reflux masiv (indicație de tratament chirurgical)
- ✓ tromboflebită acută
- ✓ alergie la substanța sclerozantă
- ✓ pacienți imobilizați
- ✓ sarcina şi alăptare
- ✓ boala arteriala ocluziva
Desfăşurarea procedurii de scleroterapie cu spumă
În primul rând, va avea loc evidenţiere a venelor care urmează a fi tratate cu ajutorul procedurii scleroterapiei cu spumă prin intermediul unei ecografii Doppler. Apoi, se va injecta, ȋn zonele problematice, spuma sclerozantă care va determina umflarea pereţilor venoşi, urmată de obliterarea venei. După o vreme, ȋn timp, venele obliterate vor fi resorbite de către organism, apoi vor dispărea. Disconfortul va fi minim, iar obliterarea venoasă, adică stoparea curgerii sângelui şi ȋnchiderea venei va fi una, de regulă, permanentă. Durerea resimţită ȋn cadrul scleroterapiei cu spumă este de o intensitate mică sau foarte mică, ȋn funcţie de soluţia utilizată şi de concentraţia acesteia.
Avantajele procedurii
- ✓ Tehnica scleroterapiei cu spumă permite tratarea radicală a bolii varicoase.
- ✓ Metoda nu implica recurgerea la bisturiu.
- ✓ Scleroterapia cu spumă este mult mai eficientă decât scleroterapia tradiţională chimică, deoarece substanţa lichidă utilizată de metoda tradiţională este ȋnlocuită cu una sub formă de spumă cu o mai mare eficienţă.
- ✓ Procedura poate fi realizată ȋn condiţii de ambulator, iar efectele benefice sunt vizibile imediat.
- ✓ O şedință durează aproximativ 30 minute.
Complicații posibile în urma scleroterapiei sunt: tromboflebita, necroza cutanată, cicatrice inestetică, hiperpigmentare, reacții alergice, neoangiogeneză, eritem inflamator (roşeață), echimoză (învinețire), prurit (mâncărime) local. Reacțiile adverse sunt rare, în condițiile efectuării standardizate a acestei proceduri, de către personal medical specializat şi în urma anamnezei/consultației medicale preprocedură, prin care se notează istoricul pacientului şi eventualele contraindicații absolute/relative.
Recuperarea după intervenţie
Scleroterapia cu spumă este o procedură care nu necesită spitalizare. Bandajul compresiv aplicat după injectare trebuie menţinut timp de câteva zile pentru a favoriza contactul pereţilor venoşi. Pacientul se va putea deplasa imediat după intervenţie, fiind indicată mobilizarea şi mersul pe jos la circa 30 de minute după finalizarea procedurii. Măsura aceasta mai are rolul de a grăbi apariţia unor posibile reacţii alergice la substanţa sclerozantă, iar acestea vor putea fi, astfel, tratate cât mai rapid. Posibilele senzaţii de disconfort şi roşeaţă de la nivelul zonei ȋn care s-a efectuat scleroterapia vor dispărea ȋn aproximativ 72 de ore.
Este recomandat ca tratamentul varicelor sa fie inceput cat mai devreme de la aparitia lor. Abordarea timpurie in tratamentul varicelor ne poate scutii de problemele ulterioare
De asemenea se recomanda tratamentul in perioadele mai reci ale anului ( primavara, toamana) pentru a evita disconfortul fizic (pansament elastic, ciorapi elastici), estetic si eventualele complicatii favorizate de sezonul cald ( edem prelunguit, iritatie, infectie la locul de injectare, echimoze ce se resorb lent).
De multe ori, pacienţii apelează la metodele de tratament a varicelor din motive pur estetice, dintr-o dorinţă de a elimina aspectul inestetic al membrelor inferioare, ȋnsă trebuie subliniat ca tratamentul din timp al bolii varicoase poate elimina riscul dezvoltării unor complicaţii extrem de severe.În prezent, există, la dispoziţia pacienţilor, mai multe metode chirurgicale şi non-chirurgicale de tratament al bolii varicoase, metoda potrivită pentru fiecare pacient fiind aleasă ȋn funcţie de complexitatea simptomelor şi gradul de avansare a afecţiunii.
Dr. Anamaria Iliescu – Medic specialist chirurgie generala în cadrul Retelei Medicale Victoria