Tratamentul bolii hemoroidale

Principii de tratament:

1. Fiind structuri anatomice normale, hemoroizii vor fi tratati numai in cazul in care acestia sunt raspunzatori pentru manifestari clinice.

2. Plexurile venoase hemoroidale au un rol esential in continenta, mai ales pentru gaze si fecale lichide; tratamentul trebuie in consecinta sa respecte structurile anatomice cat mai mult posibil.

3. Actualmente, tratamentul chirurgical (clasic) nu-si mai gaseste locul in terapia bolii hemoroidale decat in cazurile de esec ale tratamentului medical si instrumental.

4. Scopul tratamentului hemoroizilor este de a influenta mobilizarea hemoroizilor si fragilizarea mucoasei si nu de a indeparta in orice caz si cu orice pret dilatatiile venoase respective.

Metodele de tratament in boala hemoroidala pot fi impartite in medicamentoase, instrumentale (non-chirurgicale) si chirurgicale.

Tratamentul medicamentos este indicat, uneori, in cazul hemoroizilor interni de gradul I sau II, cu manifestari clinice intermitente, la pacientii cu stare generala alterata consecutiv altor afectiuni concomitente si mai ales in tratamentul crizelor tromboflebite in cursul carora tratamentele directe sunt de regula proscrise. Este de fapt un tratament simptomatic, asigurand atenuarea/disparitia simptomelor pe o perioada variabila de timp, putand sa mai amane tratamentul curativ. Tratamentul medicamentos nu este deci o metoda curativa, capabila sa vindece.

Scopul tratamentului instrumental este  indepartarea celei mai mari parti a maselor hemoroidale, prevenirea recurentelor si mentinerea unor suficiente dilatatii venoase pentru a putea asigura continenta anala perfecta.

O data cu evolutia tehnica, multe cazuri de hemoroizi de gradul III si, ocazional, chiar de gradul IV pot fi de asemenea tratati non-operator.

Toate metodele instrumentale prezinta rate de eficienta similare atunci cand sunt folosite de maini experimentate, alegerea uneia sau alteia dintre metode tinand mai mult de obisnuinta proctologului.

Tehnicile se utilizeaza in general in ambulator, deci fara internare si sunt aplicabile prin intermediul anuscopului.

Scopul nu este, deci, de a distruge hemoroidul, ci repozitionarea acestuia in interiorul canalului anal, prin reducerea sa in dimensiune.

Cura hemoroizilor cu stapler – procedeu Longo/PPH (Procedure for Prolapse and Hemorrhoids) este metoda chirurgicala moderna de tratament a prolapsului hemoroidal. Unul din motivele pentru care pacientii care sufera de hemoroizi evita operatia este teama de durere asociata frecvent cu acest tip de interventie. Într-adevar, pacientii la care s-a practicat o interventie chirurgicala clasica pentru hemoroizi, resimt frecvent o durere extrem de mare dupa operatie, care necesita tratament antialgic si au o perioada lunga, de cateva saptamani, de vindecare. Alternativ, interventiile minim-invazive fac ca durerea postoperatorie sa fie neglijabila, iar vindecarea rapida, pacientul putand sa-si reia activitatile normale dupa cateva zile.

Articol scris de Dr. Ana Maria Iliescu – medic primar chirurgie generala si membru al echipei medicale a Retelei Medicale Victoria.