Diabetul in sarcina
La nivel mondial exista o adevarata explozie a diabetului si obezitatii, in principal datorita obiceiurilor alimentare actuale si reducerii substantiale a activitatii fizice.
CE ESTE DIABETUL?
Diabetul zaharat (DZ) este o boala cronica (de lunga durata) care afecteaza transformarea alimentelor in energie.
Majoritatea alimentelor pe care le consumam sunt descompuse in glucoza (zahar), care este eliberata in sange. Cand nivelul de glucoza din sange (glicemia) creste, pancreasul elibereaza un hormone numit insulina. Insulina actioneaza ca o cheie care lasa glucoza sa intre in celulele organismului pentru a o folosi ca si energie.
La bolnavii de DZ fie nu se produce suficienta insulina sau nu insulina nu este foloita correct, asa cum ar fi necesar. Cand nu exista suficienta insulina in organism sau celulele inceteaza sa raspunda la insulina (fenomen numit rezistenta la insulina), glucoza ramane in cantitate prea mare in sange (hiperglicemie). In timp, acest exces de glucoza poate provoca probleme serioase de sanitate, cum ar fi boli cardiace (cardiopatie), pierderea vederii, boli renale (nefropatie) etc.
Nu exista inca un tratament care sa vindece diabetul dar scaderea in greutate, alimentatia sanatoasa si exercitiile fizice pot ajuta. Descoperit la timp, cu medicatie corecta si modificarea stilului de viata, ipactul diabetului asupra vietii normale poate fi controlat.
TIPURI DE DIABET
Exista 3 tipuri principale de diabet: tip 1, tip 2 si diabet gestational
DIABETUL DE TIP 1. Se considera ca este provocat de o reactie autoimuna (organismal se ataca pe el insusi din greseala) care impiedica producerea de insulina. Reprezinta 5-10% din cazurile de diabet. Simptomele diabetului de tip 1 se dezvolta rapid si apar de obicei la copii, adolescent sau adulti tineri. Pentru a supravietui, pacientii cu DZ tip 1 trebuie sa primeaca regulat tratament cu insulina. Nu se stie cum poate fi prevenita aparitia acestui tip de diabet.
Din pacate, nedepistarea si/sau tratamentul inadecvat al diabetului anterior sarcinii are consecinte grave atat pentru mama cat si pentru copil.
Aceste gravide prezinta risc crescut de complicatii in timpul sarcinii: nefropatie )afectare renala), retinopatie, hipertensiune arteriala cronica, hipertensiune arteriala indusa de sarcina culminand cu preeclampsie (evolutia acesteia avand potential letal pentru mama).
Morbiditatea si mortalitatea fetilor din mame diabetice netratate este de 3-4 ori mai mare decat in cazul femeilor fara diabet. Acestea includ avortul spontan si malformatiile congenitale – care apar in perioada de embriogeneza (in primele saptamani de sarcina), de obicei inainte de primul consult prenatal.
De aceea este important la pacientele aflate in grupa de risc pentru diabet (in special la pacientele obeze), inainte de conceptie sa fie consultate si tratate in serviciul de diabet si boli de nutritie.
DIABETUL DE TIP 2. Acopera aproximativ 90-95% din cazurile de diabet si se caracterizeaza prin rezistenta la insulina – insulina secretata de pancreas nu este utilizata eficient pentru scaderea nivelului de glucoza din sange. Este diagnosticat de obicei la adulti dar in ultimul timp varsta acestor pacienti a scazut semnificativ , prin urmare pacientii care se regasesc in grupul de risc ar trebui testati periodic, simptomatologia nefiind prea des sugestiva. DZ tip 2 poate fi tinut sub control prin modificarea stilului de viata – scadere in greutate, alimentatie sanatoasa si exercitii fizice regulate.
DIABETUL GESTATIONAL. Apare la femeia gravida care nu a avut nicodata diabet. LA aceste paciente fatul este expus la riscuri crescute de a avea probleme de sanatate inainte si dupa nastere, inclusive de a avea obezitate in copilarie si adolescenta si DZ tip 2 la maturitate. Diabetul gestational se diagnosticheaza frecvent intre 24-28 saptamani de sarcina si dispare de obicei dupa nastere dar mamele cu aceasta patologie au un risc crescut de a face DZ tip 2 ulterior in cursul vietii.
PREDIABETUL. Afecteaza din ce in ce mai multi adulti si consta in cresterea nivelului de glucoza din sange dar nu suficient pentru a fi diagnosticat ca DZ tip 2. Din pacate putini oameni sunt constienti ca au aceasta problema si risc crescut de a face DZ tip 2, boli cardiace si chiar accidente cerebrale.
CUM AFECTEAZA DIABETUL GESTATIONAL FATUL
Problemele cauzate la fat de nivelurile crescute de glucoza in sange includ:
- ✓ Nastere inainte de termen
- ✓ Greutate prea mare la nastere – nasterea devine dificila si poate duce la ranirea bebelusului
- ✓ Nivel scazut de glucoza in sange imediat dupa nastere (hipoglicemie)
- ✓ Probleme de respiratie dupa nastere
In plus, creste sansele unei nasteri prin operatie cezariana (interventie chirurgicala majora) dar si riscul de avort sau moarte a fatului in uter (in a doau jumatate a sarcinii).
Copiii mamelor cu diabet gestational au toate sansele sa devina supraponderali sau obezi in copilarie si adolescenta si sa dezvolte in timp diabet.
CUM AFECTEAZA DIABETUL GESTATIONAL MAMA
Gravida cu diabet gestational are probabilitate mare sa faca preecalmpsie – cresterea tensiunii arteriale insotita de prezenta proteinelor in urina (proteinuria) in a doua jumatate a sarcinii. Evolutia preeclampsiei poate pune in pericol viata mamei si a fatului iar singurul tratament este extragerea copilului, indiferent de varsta sarcinii.
Diabetul gestational creste sansele nasterii prin operatie cezariana, interventie chirurgicala majora cu riscurile aferente.
Pacientele afectate de diabet gestational pot face ulterior (uneori la distanta de multi ani) diabet zaharat de tip 2 cu complicatiile aferente: retinopatie diabetica, boli cardiace, boli renale (nefropatie) sau afectare nervoasa. Verificarea regulata a nivelului de zahar din sange si descoperirea precoce a acestei conditii urmate de modificarea stilului de viata sunt importante pentru preveniea complicatiilor.
CARE SUNT SIMPTOMELE DIABETULUI GESTATIONAL
De obicei, diabetul gestational nu are simptome. Cand acestea exista sunt slabe si frecvent neglijate. Printre ele: sete exagerata, vedere incetosata, oboseala, urinare frecventa, greata.
CE PROVOACA APARITIA DIABETULUI IN SARCINA
In timpul sarcinii, organismal produce o serie de hormoni specifici si trece prin multe schimbari, cum ar fi cresterea in greutate. Datorita acestor modificari, celulele nu folosesc corect insulina secretata de pancreas, situatie numita rezistenta la insulina. Toate gravidele au un grad de rezistenta la insulina in cursul sarcinii, majoritatea insa au capacitatea de a produce insulina in plus pentru a depasi aceasta rezistenta. Gravidele care nu pot produce insulina in plus vor dezvolta diabet gestational in sarcina mare.
Femeile supraponderale sau obeze au deja rezistenta la insulina anterior sarcinii iar cresterea in greutate in exces in cursul sarcinii ca si istoricul familial de diabet contribuie de asemenea la aparitia diabetului gestational.
CUM SE STABILESTE DIAGNOSTICUL DE DIABET GESTATIONAL
Testele pentru identificarea diabetului gestational se practica de obicei intre 24 si 28 saptamani de sarcina. La gravidele din grupele de risc este recomandata testarea inca de la inceputul sarcinii.
Testele se fac din sange si includ: glicemie, testul de toleranta la glucoza, hemoglobina glicozilata.
TRATAREA SI MONITORIZAREA DIABETULUI GESTATIONAL
Multe gravide cu diabet gestational pot tine sub control nivelul glicemiei printr-un plan nutritional sanatos si exercitii fizice regulate. Sunt situatii cand aceste alternative nu sunt suficiente si este nevoie de medicamente specific.
Sub indrumarea medicului specialist in diabet si nutritie, gravida va fi putea urma un plan de alimentatie optim pentru mama si copil. Ea trebuie sa invete ce sa manince, in ce cantitate si , mai ales, cand – orarul meselor este foarte important in mentinerea nivelului normal de glucoza din sange.
Activitata fizica ajuta nu numai la mentinerea unui nivel normal al glicemiei, colesterolului si tensiunii arteriale dar contribuie si la scaderea stressului, intareste inima si oasele, imbunatateste forta musculara si mentine articulatiile flexible. Pe termen lung scadele riscul de diabet de tip 2.
In eventualitatea in care masurile descrise nu sunt suficiente, medical diabetolog poate sa recomande instituirea tratamentului medicamentos, cel mai frecvent prin administrarea de insulina.
PREVENIREA DIABETULUI GESTATIONAL
Pacientele cu risc crescut de a avea diabet gestational:
- ✓ Femeile supraponderale sau obeze
- ✓ Cele care au avut diabet gestational la o sarcina anterioara
- ✓ Daca o ruda de gradul 1 (parinte, frate, sora) are diabet de tip 2
- ✓ Pacientele cu prediabet
- ✓ Pacientele cu sindrom al ovarelor polichistice (au rezistenta crescuta la insulina)
Pacientele aflate in grupele de risc ar trebui sa ia masuri inainte de conceptie: scadere in greutate, cresterea activitatii fizice, consult de specialitate.
Dupa obtinerea sarcinii este necesara monitorizarea atenta a cresterii in greutate si practicarea exercitiilor fizice sub indrumarea medicului ginecolog.
DUPA NASTERE
Dupa nastere, mama cu diabet gestational trebuie testata in primele 12 saptamani. Daca nivelul sanguin de glucoza este ridicat probabil ca are DZ tip 2 iar daca nivelul este normal testarea trebuie repetata periodic (cel putin o data la 3 ani).
Pentru a evita aparitia diabetului de tip 2 mai tarziu in viata sunt necesare cateva masuri de preventie:
- ✓ Activitate fizica regulate si alimentatie sanatoasa pentru a ajunge la o greutate normala;
- ✓ Alaptarea la san – asigura o nutritive adecvata a copilului si arde calorii;
- ✓ Consult periodic la medicul diabetolog pentru monitorizare si tratament precoce.
Aceleasi reguli se aplica si pentru copil deoarece alegerea unui stil de viata sanatos ajuta intreaga familie si protejeaza copilul de obezitate si diabet pe viitor.
Articol scris de Dna. Dr. Carmen Cheles – medic specialist obstetrica-ginecologie cu supraspecializare in medicina materno-fetala si membra a echipei medicale a Centrului de Expertiza in Obstetrica-Ginecologie si Medicina Materno-Fetala din cadrul Victoria Medical Center.