Bolile cardiovasculare

Bolile cardiovasculare sunt o categorie de patologii ce afecteaza inima sau vasele de sange (artere si vene).

Desi in ultimii ani rata mortalitati cardiovasculare a scazut, in special in tarile cu un nivel de trai ridicat, bolile cardiovasculare au ramas totusi principala cauza de deces la nivel mondial. Trebuie precizat faptul ca exista un procent semnificativ de decese premature din cauza bolilor cardiovasculare, procent ce variaza intre 4% si 42%, procentele mai mici fiind atribuite tarilor cu un nivel de trai ridicat.

Se estimeaza ca la nivel global, bolile cardiovasculare sunt cauza mai multor decese decat cancerele, spre exemplu bolile cardiovasculare au fost responsabile pentru mai multe decese in randul femeilor, in ultimii ani, decat cancerul de san.

Factori de risc pentru dezvoltarea bolilor cardiace:

  • Factori etnici si de rasa
  • Varsta. Varsta peste 60 de ani este unul dintre principalii factori de risc pentru dezvoltarea bolilor cardiace coronariene. Totodata inaintarea in varsta, in special dupa implinirea varstei de 60 de ani predispune la dublarea riscului de accident vascular cerebral, la fiecare decada.
  • Sexul. Pacientii de sex masculin au un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare versus femei. Cu toate acestea rapoartele devin similare in ceea ce priveste femeile aflate la menopauza si barbatii de aceeasi varsta.
  • Nivelul crescut al colesterolului seric. Nivelul crescut al colesterolului seric total este coroborat cu inaintarea in varsta si contribuie la dezvoltarea bolilor cardiovasculare
  • Plouarea. Studiile de specialitate estimeaza ca expunerea pe termen lung la poluare in aerul ambiental creste riscul de dezvoltare a unei boli cardiovasculare.
  • Fumatul (inclusiv fumatul pasiv) si consumul de alcool
  • Obezitatea
  • Stilul de viata (sedentarism, alimentatie)
  • Diabetul zaharat
  • Factori genetici

Cele mai frecvent intalnite categorii de boli cardiovasculare:

  1. Boli cardiace coronariene. Bolile coronariene sunt patologii ale arterelor ce survin ca urmare a aparitiei placilor de aterom pe peretii arterelor. Angina pectorală (durerea în piept) și infarctul miocardic (atacul de cord) apar ca urmare a dezvoltarii unei boli coronariene.
  2. Cardiomiopatie. Cardiomiopatia reprezinta detriorarea functiei muschiului inimii (miocardului) din diferite cauze. Pacientii diagnosticati cu aceasta patologie pot dezvolta aritmii si, in situatii extreme, sunt expusi riscului mortii cardiace subite.
  3. Valvulopatiile cardiace.  Acestea sunt patologii ce afectează una sau mai multe valve ale inimii. Cel mai frecvent afectate valve sunt: valva tricuspida, valva mitrala si valva aortica.
  4. Cardiomiopatia hipertrofică obstructivă
  5. Hipertensiunea (HTA)
  6. Cardiomiopatie ischemică
  7. Insuficiență cardiacă
  8. Boli cardiace inflamatorii sunt caracterizate de inflamația miocardului (muschiului inimii) și/sau a țesuturilor adiacente. Intre acestea se descriu: endocardita, miocardita si cardiomegalia inflamatorie
  9. Bolile vasculare (Arteriopatia obliteranta, Anevrismele, trombembolismul etc.)
  10. Bolile cardiace ischemice