Articole

Nefrolitotomia percutanata

Nefrolitotomia percutanata ( NLP ) este o interventie chirurgicala minim invaziva (keyhole surgery - “prin gaura cheii”) destinata pietrelor cu diametrul de peste 2cm situate in rinichi. Aceasta tehnica nu este nicidecum noua, ea fiind descrisa pentru prima oara in anul 1976, ulterior fiind perfectionata si standardizata pentru tratamentul litiazei renale ( “pietrelor la rinichi” ) de mari dimensiuni.

Mic ghid de ingrijire a pielii pe perioada iernii

„Ingrijirea pielii este exact ca o dieta: trebuie sa investiti timp si efort. Nu exista un leac miraculos pentru asta!”
(Karen Grant)
Intretinerea starii de sanatate a pielii noastre presupune ingrijire constanta, indiferent de anotimp. In timp ce fotoprotectia ar trebui sa fie o prioritate indiferent de anotimp, trecerea la sezonul rece reprezinta momentul in care rutina zilnica de ingrijire a tegumentelor trebuie ajustata la temperatura si umiditatea scazute din timpul iernii.

Diagnosticul si tratamentul fracturilor

Fracturile repezinta intreruperea continuitatii osoase si pot fi de doua categorii:

1.Cu deplasarea fragmentelor osoase sau

2.Fara deplasare - asa numitele fisuri. 

Artroscopia de genunchi

Artroscopia de genunchi este o interventie chirurgicala minim invaziva (“cu laser”), asemanatoare cu laparoscopia abdominala, dar este adresata articulatiei genunchiului.Aceasta operatie se realizeaza sub rahianestezie (anestezie “in coloana”), este nedureroasa si nu comporta riscurile unei operatii clasice, deschise. Prin intermediul a doua mici incizii de 0.5 cm de o parte si de alta a genunchiului se introduce artroscopul, care este de dimensiunile unui pai, atasat la o sursa de lumina si un monitor.

"Varicele problema estetica si de sanatate"

Considerentul estetic a devenit tot mai mult parte integrantă a preocupărilor noastre zilnice. Vrem să fim mulţumiţi de felul în care arătăm, cu alte cuvinte, vrem să ne simţim bine în propria piele. Se apropie primăvara şi cele mai multe dintre femei îşi doresc să aibă picioare frumoase şi sănătoase. Una dintre cele mai inestetice şi nesănătoase probleme cu care acestea se pot confrunta sunt varicele, acele dilataţii ale venelor membrelor inferioare ce afectează peste 40% dintre femeile din România.

Litiaza biliara

Litiaza biliara  este o afectiune a aparatului digestiv, ce consta in prezenta unor calculi (pietre) in vezica biliara. Vezica biliara sau colecistul este de forma saculara, situata pe fata inferioara a ficatului in partea anterioara. Rolul principal al vezicii biliare este de a depozita lichidul biliar (bila) secretat de ficat, eliberandu-l ulterior in intestinul subtire cu rolul de a ajuta la digestia gasimilor. Eliberarea ei in intestinul subtire se face prin canale biliare din cadrul aparatului biliar extrahepatic.

Cancerul de colon – semne si simptome care nu trebuie ignorate

Cancerul de colon este o maladie frecventa cu sanse de supravietuire direct influentate de momentul diagnosticarii. Diagnosticul tardiv limiteaza sansele de vindecare din cauza extensiei locale sau a matastazarii celulelor neoplazice. In general boala este asociat de regula cu persoanele varstnice, dar tot mai des sunt si cazuri de pacienti tineri, iar principala cauza este reprezentata de obiceiurile de alimentatie.

Adenomul de prostata

Adenomul de prostata este cea mai frecventa tumora benigna a barbatului cu varsta de peste 55 de ani, 70 % dintre barbati suferind de aceasta afectiune, marirea volumului acesteia facandu-se sub influenta hormonala. Adenomul de prostata este o afectiune cu evolutie lenta, pe parcursul a mai multor ani, modificarile induse asupra aparatului urinar aparand insidios.

Diagnosticul cancerului mamar

Diagnosticul cancerului mamar a suferit o schimbare dramatica in ultimele decade; astfel, de la un diagnostic bazat pe detectia prin autopalpare a formatiunilor tumorale mamare de catre paciente, prin intrarea in uz pe scara larga a mijloacelor radiologice de diagnostic de tip mamografic la sfarsitul anilor 80 s-a produs o deplasare catre diagnosticul cancerului mamar in stadii incipiente, culminand chiar cu diagnosticul (actual) de forme oculte clinic (tumori nepalpabile) prin programe de screening bine dezvolta

Factori implicati in aparitia cancerului mamar

Termenul de cancer mamar se refera la o tumora maligna ce isi are originea in celulele sanului. Procesul neoplazic incepe la nivelul celulelor lobulare mamare (celulele care sunt implicate in productia de lapte), sau la nivelul celulelor ductale (prin ductele mamare laptele ajunge din lobuli la nivelul mamelonului); mult mai rar originea poate fi in tesuturile stromale mamare, adica tesutul adpos si conjunctiv mamar.

Pages