Imagistică

Ce este tomografia computerizata?

Tomografia computerizata este o tehnica imagistica de inalta performanta ce imbina utlizarea razelor X cu tehnologia computerizata avansata pentru a reda in detaliu zonele anatomice scanate. 

Pentru ce se utilizeaza? 

Aceasta investigatie se utilizeaza pentru a vizualiza parti ale corpului uman si pentru a depista anumite probleme de sanatate, fara a fi invaziva. 

Ce riscuri prezinta?

In ciuda faptului ca este o investigatie noninvaziva, utilizeaza totusi radiatii ionizante, motiv pentru care repetabilitatea acesteia trebuie mentinuta la minimumul recomandat de medicul dvs. curant. De asemenea, pacientelelor insarcinate nu le este recomandat acest tip de investigatie decat in situatii de absoluta urgenta si numai cu avizul medicului lor obstetrician. 

Totodata, exista riscuri legate de administrarea susbstantei de contrast. Aceasta substanta se injecteaza in corp, la indicatia medicului imagist examinator, pentru o mai buna identificare si vizualizare a anumitor structuri. Substanta de contrast este pe baza de iod si poate cauza alergii, mergand de la alergie usoara/moderata pana la alergie severa si soc anafilactic, ce se poate solda inclusiv cu decesul pacientului. Din pacate, alergia la iod este una dintre cele mai imprevizibile, pacientul putand sa o dezvolte inclusiv spontan, chiar daca a mai efectuat in trecut investigatii CT cu administrare de substanta de contrast. Cu toate acestea, echipa medicala este pregatita pentru toate situatiile si aceasta investigatie se desfasoara in conditii de siguranta pentru pacient. 

Care este pregatirea pentru aceasta investigatie? 

Pacienții se vor prezenta în clinica cu 30 min înainte de ora programării, indiferent de tipul investigatiei (nativ/cu substanță de contrast).

Pentru CT-ul de abdomen și pelvis:

 • recomandăm pacienților să nu mănance cu minim 4h înaintea investigației;
 • pacienții se vor prezenta la recepție cu 60 min înainte de ora programării, pentru administrarea orală a substanței de contrast (gastrografin)

Contraindicații:

 • pacienții alergici la iod nu pot efectua investigații cu substanță de contrast. Substanța de contrast conține iod și poate provoaca reacții alergice uneori severe ce pot conduce inclusiv la deces.
 • dacă pacientul confirmă existența uneia sau mai multor alergii (altele decât cea la iod) se va efectua, în prealabil, o consultație la specialitatea alergologie.

În cazul investigațiilor cu substanță de contrast, este obligatorie efectuarea analizelor UREE SERICĂ ȘI CREATININĂ SERICĂ*. Rezultatele nu trebuie să fie mai vechi de 14 zile.

Pacienții se vor prezenta cu:

1. RECOMANDAREA SCRISĂ DE LA MEDIC

2. ACTUL DE IDENTITATE

3. DOSAR CU ISTORICUL MEDICAL (ce trebuie să conțină rezultatele investigațiilor efectuate anterior - RMN, CT, Rx, Mamografie, Ecografie, etc.)

4. ANALIZE (în cazul investigațiilor cu substanță de contrast)

Ce este RMN?

Rezonanța magnetică nucleară este o metodă de diagnostic imagistic neiradiant și neinvaziv care utilizează un câmp magnetic pentru vizualizarea anumitor organe și țesuturi ale corpului uman.

Pentru ce se utilizează?

Investigarea pacienților prin rezonanță magnetică nucleară este soluția ideală pentru pacienți care prezintă patologii ale sistemului musculo-scheletar, ale coloanei vertebrale, patologii cerebrale sau patologii ale aparatului digestiv, urinar sau genital.

Ce riscuri prezintă?

Investigația RMN este o metodă non-invazivă și ce nu folosește raze X, însă, datorită timpilor lungi de examinare și a necesității respectării comenzilor respiratorii indicate de către personalul medical, există posibilitatea ca pacienții ce suferă de claustrofobie să nu poată tolera acest tip de investigație. De asemenea, există contraindicații pentru pacienții ce au proteze osoase metalice, proteze cardiace valvulare, stenturi vasculare sau orice alt tip de implanturi metalice în corp. Totodată există contraindicație și pentru pacienții ce au stimulator cardiac sau alți biostimulatori. Pacienții care cunosc că au anumite corpuri metalice implantate în organism pot efectua investigația numai dacă prezintă o scrisoare medicală care să ateste compatbilitatea metalului respectiv cu investigația prin rezonanță magnetică nucleară.

Care este pregătirea pentru această investigație?

Pacienții se vor prezenta în clinica cu 30 min înainte de ora programării, indiferent de tipul investigatiei (nativ/cu substanță de contrast).

Pentru toate tipurile de RMN recomandăm pacienților să nu mănânce cu 1h înaintea investigației.

Pentru RMN-ul de abdomen și pelvis recomandăm pacienților să nu mănânce cu minim 5h înaintea investigației.

Contraindicații:

 • pacienții nu trebuie să aibă metale în corp: proteze, plăci, șuruburi, sterilet, stent metalic, etc.; persoanele care au corpuri metalice în organism pot efectua investigația numai dacă prezintă o scrisoare medicală, care să ateste compatibilitatea metalului cu rezonanța magnetică;
 • aparatul este închis, deci nu este recomandat pacienților care suferă de claustrofobie;

În cazul investigațiilor cu substanță de contrast, este obligatorie efectuarea analizelor UREE SERICĂ ȘI CREATININĂ SERICĂ*. Rezultatele nu trebuie sa fie mai vechi de 14 zile.

Pacienții se vor prezenta cu:

1. RECOMANDAREA DE LA MEDIC

2. ACTUL DE IDENTITATE

3. DOSAR CU ISTORICUL MEDICAL (ce trebuie să conțină rezultatele investigațiilor efectuate anterior - RMN, CT, Rx, Mamografie, Ecografie, etc.)

4. ANALIZE (în cazul investigațiilor cu substanță de contrast)

 

 

*Analizele pot fi efectuate în laboratoarele MEDAS, gratuit (cu BT de la MF/MS îin contract cu CASMB/OPSNAJ) sau cu plată.

Ce este ecografia?

Ecografia sau ultrasonografia este o metodă medicală de diagnostic ce funcționează pe baza ultrasunetelor. Ultrasunetele sunt unde sonore de înaltă frecvență care crează imagini ale unor zone din organism prin captarea de către aparatul ecograf. Această metodă de diagnostic se utilizează pentru depistarea unor afecțiuni, pentru monitorizarea fătului în sarcină sau pentru monitorizarea anumitor probleme de sănătate și inclusiv ca tehnică ajutătoare în timpul unor intervenții chirurgicale.

Această metodă de diagnostic permite vizualizarea organelor, a vaselor de sânge, a anumitor țesuturi din corp fără să fie nevoie de incizie ceea ce face această metodă de diagnostic una non-invazivă. De asemenea un alt beneficiu al ecografiei este faptul că nu folosesște radiații ceea ce face ca această metodă de diagnostic să fie un repetitibilă și permite monitorizarea dezvoltării fătului în sarcină fiind cea mai frecvent utilizată metodă pentru aceasta.

Ce riscuri are ecografia?

Ecografia este, probabil, cea mai sigură metodă de diagnostic imagistic aceasta neprezentând riscuri cunoscute pentru persoana investigată.

Ce tipuri de ecografii se pot efectua în cadrul Rețelei Medicale Victoria?

 • Ecografie abdominală;
 • Ecografie pelvină;
 • Ecografie cardiacă;
 • Ecografie de vase;
 • Ecografie de glandă tiroidă;
 • Ecografie în sfera renală;
 • Ecografie de sarcină;
 • Ecografie musculo-scheletală;
 • Ecografie de sân;
 • Ecografie de părți moi;
 • Ecografie în sfera uro-genitală masculină (toate tipurile de ecografii urologice).

Cum ne pregătim pentru această investigație?

 • In ziua precedenta ecografiei abdominale: In cazul in care suferiti de meteorism abdominal (gaze), va trebui sa luati la fiecare masa 2 tablete de Triferment si dupa mese cate 2 tablete de carbune medicinal. Rolul Trifermentului este de a stimula activitatea enzimelor intestinale si a ajuta digestia, iar carbunele absoarbe gazele intestinale. Pregatirea permite o mai buna vizualizare a organelor abdominale.
 • Cu 24 de ore inainte de examinare: Nu se consuma alimente care fermenteaza (fasole, varza, mazare, cartofi, bauturi acidulate, dulciuri concentrate, struguri) si se evita consumul de alimente cu continut ridicat de grasimi (fast food, prajeli, sosuri) la masa de seara.
 • Cu cel putin 6 ore inainte de examinare: Pacientul nu va manca niciun fel de alimente si nu va bea cafea.
 • Cu cel putin 1 ora inainte de examinare: Pentru vizualizarea adecvata a bazinului si organelor de la acest nivel (ex. prostata, vezica urinara, uter), pacientul va bea 1 l de apa plata sau ceai si nu va urina cu 30 de minute inainte de ecografie.
 • In cazul ecografiilor pentru monitorizarea sarcinii, recomandăm întreruperea aplicării cremelor de corp cu 1 săptămână înaintea investigației.