Infertilitatea – Reteaua Medicala Victoria

INFERTILITATEA DE CAUZA FEMININA

Ce este: 

Infertilitatea este definita ca fiind incapacitatea de a obtine o sarcina dupa un an de raporturi sexuale constante si neprotejate. 

Cauze: 

Intre principalele cauze ale infertilitatii feminine se descriu: 

  • disfunctiile ovulatorii: pot fi cauzate de tulburarile hormonale (de tipul Sindromului Ovarelor Polichistice), hiperprolactinemie (o afectiune in care hormonul denumit prolactina este in exces), hiper/hipotiroidism sau chiar de activitate fizica (sport) in exces, probleme de greutate (subponderalitatea sau obezitatea) sau chiar de existenta unor tumori. 
  • Anomaliile uterine sau de col uterin: se includ aici polipii endometriali sau endocervicali si anomaliile de forma ale uterului. De asemenea, tumorile benigne ale uterului (fibroamele uterine) pot cauza infertilitate prin blocarea orificiilor trompelor uterine sau prin ocuparea locului in care o sarcina ar trebui sa se implanteze. O alta problema legata de cavitatea uterina este situatia in care la nivelul acesteia au fost efectuate interventii chirurgicale, de tipul curetajului uterin, deoarece ulterior acestora se pot dezvolta sinechii uterine (aderente). La nivelul vaginului si al colului uterin pot exista anomalii structurale sau mucusul cervical poate fi cel care impiedica traseul firesc al spermatozoizilor (fie prin vascozitate excesiva, fie prin existenta unor anticorpi ce distrug spermatozoizii).
  • Problemele legate de trompele uterine: cea mai importanta dintre aceste probleme este salpingita (inflamatia trompelor uterine) cauzata adesea de infectii cu germeni transmisi sexual. De asemenea, trompele uterine mai pot fi afectate de leziuni de endometrioza sau de aderente post interventii chirurgicale. 
  • Endometrioza: atunci cand tesutul endometrial (cel care se elimina la menstruatie) apare in afara cavitatii uterine, in ovar sau trompe uterine, poate afecta functionalitatea acestora. 
  • Insuficienta primara de ovar (manopauza timpurie): se defineste ca situatia in care ovarele inceteaza sa mai functioneze, iar menstruatia nu mai apare, inaintea varstei de 40 de ani. Desi cauza acestei afectiuni este inca necunoscuta, sunt cativa factori ce se asociaza cu aceasta cum ar fi anumite boli autoimune, anumite boli genetice ca Sindromul Turner sau Sindromul X Fragil, radioterapia si chimioterapia.

Totodata, se iau in calcul si factorii de risc pentru infertilitatea feminina, respectiv anumite aspecte care pot conduce la infertilitate, spre exemplu:

  • varsta peste 35 de ani a femeii (fertilitatea feminina este in declin ulterior varstei de 35 de ani, iar calitatea ovocitului scade considerabil odata cu avansul in varsta)
  • Fumatul (studiile de specialitate ne arata ca fumatul are efecte nocive asupra functiei ovariene si a rezervei de ovocite; procesul nu este reversibil insa incetarea fumatului stopeaza avansul acestora) 
  • Istoric de infectii cu transmitere sexuala
  • Consumul de alcool sau alte substante 
  • Expunerea repetata la radiatii ionizante
  • Tulburarile de comportament alimentar

Diagnostic:

Primul pas in diagnosticul infertilitatii este intotdeauna un consult de specialitate minutios, in care se analizeaza si intregul istoric medical si in special ginecologic al pacientei. 

In diagnosticul infertilitatii se urmareste, cu precadere, identificarea cauzei sau cauzelor aparitiei acesteia. 

In practica medicala moderna se utilizeaza nenumarate metode de diagnostic, atat clinice cat si paraclinice, iar adesea acestea sunt folosite cumulativ, pentru o mai mare acuratete a diagnosticului si pentru ca exista protocoale de diagnostic reglementate de forumurile internationale de profil. 

Intre mijloacele de diagnostic existente, putem enumera: 

  • dozari hormonale, efectuate corect, in anumite zile ale ciclului menstrual
  • Ecografie transvaginala pentru numararea foliculilor antrali
  • Ecografie transvaginala pentru monitorizarea ovulatiei
  • Sonohisterosalpingografie (ecografie endovaginala cu substanta de contrast efectuata pentru evaluarea permeabilitatii trompelor uterine si evaluarea mai minutioasa a cavitatii) 
  • Histeroscopie 
  • Laparoscopie
  • Testari genetice
  • Investigatii legate de fertilitatea partenerului (spermograma, spermocultura si testare pentru fragmentarea ADN-ului spermatic) – acestea se efectueaza pentru a exclude o infertilitate de cauza masculina si pentru un management integrat al cazului

Tratament: 

Trebuie mentionat ca tratamentul infertilitatii feminine nu este usor si nu este acelasi pentru toate cazurile. Cel mai important aspect care ghideaza cazul este diagnosticul corect si identificarea, pe cat posibil, a cauzei de infertilitate. 

Asadar, tratamentul infertilitatii feminine este unul variat, iar medicina moderna pune la dispozitia pacientelor nenumarate metode de tratament. 

In tratamentul infertilitatii feminine se iau in calcul de la terapii medicamentoase, la tratamente chirurgicale si pana la tehnici de reproducere umana asistata: Inseminare intrauterina, FIV (fertilizare in vitro) sau ICSI (injectia intracitoplasmatica de sperma).