Litiaza biliara
Litiaza biliara este o afectiune a aparatului digestiv, ce consta in prezenta unor calculi (pietre) in vezica biliara. Vezica biliara sau colecistul este de forma saculara, situata pe fata inferioara a ficatului in partea anterioara. Rolul principal al vezicii biliare este de a depozita lichidul biliar (bila) secretat de ficat, eliberandu-l ulterior in intestinul subtire cu rolul de a ajuta la digestia gasimilor. Eliberarea ei in intestinul subtire se face prin canale biliare din cadrul aparatului biliar extrahepatic.
Calculii biliari apar in anumite situatii in care colesterolul si substantele constituente ale bilei cristalizeaza formand calculi duri (pietre). Cresterea in dimensiune a calculilor cat si numarul acestora au rol important in aparitia simptomelor clinice cat si a complicatiilor severe cauzate de litiaza biliara. Calculii de mici dimensiuni pot duce la formarea unui sediment denumit “namol biliar”.
Colesterolul, cea mai frecventa componenta a calculilor biliari este insolubil in apa, fiind solubilizat in bila. Suprasaturarea cu colesterol a bilei este o conditie importanta in aparitia calculilor biliari. Factorul critic pentru initierea formarii calculilor este aparitia cristalelor monohidrat de colesterol, nucleul viitorului calcul pe care se vor depune ulterior sarurile biliare si calciul. O anomalie asociata a functiei motorii a vezicii biliare care duce la staza constituie o conditie importanta in procesul de litogeneza (producere a calculilor). Litiaza biliara este mai frecventa la femei decat la barbati. Explicatia poate consta in faptul ca hormonii estrogeni determina cresterea secretiei de colesterol, iar progesteronul favorizeaza staza biliara. Riscul de aparitie a calculilor biliari creste odata cu varsta. Peste 70 ani, barbati sunt afectati in proportie de pana la 15%, comparativ cu femeile pana la 30%. La copii, prezenta calculilor este asociata cu anomalii congenitale, malformatii biliare sau afectiuni.
Factorii de risc cel mai des intalniti sunt enumerati mai jos:
- ✓ Sexul feminin – incidenta litiazei biliare este de 2 -3 ori mai mare la femei decat la barbati (hormonii estrogeni provoaca o crestere a nivelului de colesterol in bila).
- ✓ Multiparitatea – femeile care au avut mai multe sarcini prezinta un risc sporit de litiaza biliara, datorita cresterii nivelului de estrogeni in timpul sarcinii.
- ✓ Varsta – incidenta litiazei biliare creste pana la 3% pe an.
- ✓ Obezitatea.
- ✓ Bolile gastrointestinale (boala Crohn, colita ulcerativa, etc).
- ✓ Scaderea rapida in greutate (unele regimuri hipocaloric duc la formarea calculilor biliari).
- ✓ Postul alimentar –solicitarea redusa a vezicii biliare pe perioade lungi de timp, duce la stagnarea bilei cu formarea calculilor.
- ✓ Regimuri alimentare bogate in alimente cu zaharuri simple, cu grasimi si hipercalorice.
- ✓ Tratamentele de estrogeni – cauzeaza cresterea nivelului colesterolului din bila.
- ✓ Sedentarismul.
- ✓ Tratamente medicamentoase ce scad nivelul de colesterol sangvin (acestea cresc cantitatea de colesterol in bila).
Colica biliară este cel mai des intalnit simptom, ce apare atunci când un calcul blochează temporar canalul prin care lichidul biliar este eliberat în intestinul subţire. Colica biliară este o durere cu caracter constant sau intermitent, localizată în partea drepta a abdomenului, sub rebordul costal, cu o durata de la 1 ora pana la cateva ore. Durerea poate fi resimţită şi în alte zone ale abdomenului sau poare iradia si in spate. De asemenea, poate fi insotita de greaţă şi vărsături, asociata cu stare generala alterata si subfebrilitate.
Ecografia abdominala este metoda de electie pentru diagnosticul litiazei biliare. Examenul CT, RMN sau colecistografia orala sunt alte posibilitati de a diagnostica litiaza biliara. Ecografia endoscopica poate detecta calculi biliari de mici dimensiuni (< 3 mm) si este uneori utilizata cand rezultatele celorlalte examene nu sunt concludente.
Tratamentul chirurgical este indicat de la inceput, de indata ce pacientul afla ca este purtatorul unor calculi asimptomatici sau simptomatici. Tratamentul chirurgical laparoscopic este cea mai buna metoda pentru tratamentul litiazei biliare. Interventia laparoscopica este cel mai frecvent tip de interventie chirurgicala efectuata pentru indepartarea vezicii biliare. Dintre persoanele cu litiaza biliara simptomatica, aprox 15-20% pot prezenta de asemenea si calculi la nivelul ductului biliar comun. Calculii de la nivelul canalului biliar comun pot duce la apartia unor complicatii amenintatoare de viata, astfel ei trebuie indepartati daca sunt descoperiti in timpul interventiei chirurgicale pentru indepartarea vezicii biliare. Calculii biliari pot fi indepartati inainte de interventia chirurgicala folosind colangiopancreatografia endoscopica retrograda (ERCP).
Dr. Ianos Pahomea – medic specialist chirurgie generala in cadrul Retelei Medicale Victoria.