Nefrolitotomia percutanata

Nefrolitotomia percutanata ( NLP ) este o interventie chirurgicala minim invaziva (keyhole surgery – “prin gaura cheii”) destinata pietrelor cu diametrul de peste 2cm situate in rinichi. Aceasta tehnica nu este nicidecum noua, ea fiind descrisa pentru prima oara in anul 1976, ulterior fiind perfectionata si standardizata pentru tratamentul litiazei renale ( “pietrelor la rinichi” ) de mari dimensiuni.

Cu toate ca au trecut mai bine de 40 de ani de cand doi chirurgi urologi curajosi au tentat pentru prima oara NLP-ul, acesta ramane si in zilele noastre cea mai fiabila alternativa pentru tratamentul pietrelor cu dimensiuni mai mari de 2cm, indiferent de localizarea lor in rinichi. Ne putem mandri cu faptul ca suntem unul dintre putinele spitale private din Bucuresti care poate oferi pacientilor aceasta alternativa de tratament.

Interventia se desfasoara sub anestezie rahidiana (pacientul este amortit de la nivelul toracelui in jos, dar este treaz pe parcursul operatiei) sau anestezie generala. Pacientul va fi pozitionat cu fata in jos (culcat pe burta), iar urologul va crea un “tunel” pana in rinichi, sub control radiologic si ecografic, printr-o incizie de 1-2cm. Pentru a putea efectua operatia, se va introduce un endoscop (nefroscop) prin tunelul creat, se vor vizualiza pietrele si se vor sparge folosind un litoclast (o sonda care fragmenteaza pietrele similara unui pickhammer). La sfarsitul interventiei, fragmentele de piatra sunt extrase, iar dupa retragerea endoscopului, urologul va monta un tub de dren in rinichi si o sonda urinara.

In functie de evolutia postoperatorie, tubul de dren si sonda urinara vor fi scoase in prima sau a doua zi postoperator, iar pacientul poate pleca acasa in ziua urmatoare. Recuperarea este in mod normal rapida, singura indicatie importanta fiind evitarea efortului in primele 10-14 zile si evitarea oricarui traumatism, mai ales in zona rinichiului operat.

Beneficiile pentru pacient sunt multiple:

  • rata inalta de succes ( circa 90-95% ) pentru indepartarea completa a pietrelor, fara a fi nevoie de alte interventii complementare
  • durata redusa a spitalizarii ( 3-4 zile – comparativ cu operatiile deschise care reprezinta singura alternativa pt abordarea pietrelor de mari dimensiuni)
  • dureri postoperatorii minime ( interventia se desfasoara printr-o incizie de 1-2cm )

Desi vorbim despre o interventie minim invaziva, NLP-ul este totusi o operatie de amploare si atrage dupa sine si posibile complicatii, cele mai redutabile fiind infectia urinara (pana la sepsis urinar) care necesita antibioterapie complexa prelungita si sangerarea de la nivelul rinichiului, care in proportie de 0,1% din cazuri poate duce si la nevoia de a extirpa rinichiul (nefrectomie).

In cazul in care, dupa externare, pacientul dezvolta febra, dureri la nivelul rinichiului operat sau urineaza cu sange (hematurie), trebuie sa se adreseze urgent medicului curant. Grija pentru pacientii nostri, alegerea potrivita a momentului operator, personalizarea tratamentului ( fiecare caz este unic in felul sau ), standardizarea timpilor operatori si cel mai important, experienta echipei operatorii ( peste 2000 de NLP-uri realizate ) ne ajuta sa obtinem de fiecare data cele mai bune rezultate posibile.

Articol scris de Dr. Alexandru Leonida Goman, medic specialist urologie, membru al echipei medicale a Spitalului Victoria, cu o vasta experienta in chirurgia minim invaziva urologica.